На 16 юли, събота, Държавна опера-Пловдив гостува на Летен

...
        На 16 юли, събота, Държавна опера-Пловдив гостува на Летен
Коментари Харесай

Държавна опера-Пловдив гостува на „Сцена на вековете“ с международната балетна продукция „Ана Каренина“

        На 16 юли, събота, Държавна опера-Пловдив гостува на Летен оперен сезон „ Сцена на вековете “ с интернационалната балетна продукция „ Ана Каренина “. 

Представлението на откритата сцена на крепостта Царевец във Велико Търново е с начален час 21,00.

Драматичният сюжет по романа на Лев Толстой е разказан на фона на едни от най-красивите творби на Пьотър Илич Чайковски. Музикалната партитура на балетния театър включва елементи от Симфонии N 5 и N 6 и Концерт за цигулка и оркестър.

Спектакълът е на световноизвестния хореограф Лео Муич, чиито постановки са играни на най-големите подиуми в Европа, Америка и Япония. Артистът споделя „Ана Каренина“ в традициите на неокласическия балет с нереални придвижвания, изразена периодичност и характерност, само че правилен на сюжетните моменти. Постановъчният екип е от Хърватската опера в Загреб, който ловко приспособява зимния сюжет на Толстой на монументалната сцена в Двореца на Царевец.

Гост-солисти в представлението ще са Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов – министър председател солисти на Национален балет София.

Следващото заглавие в програмата на „ Сцена на вековете “ 2022 е операта „ Ерпани “ от Джузепе Верди, която на 23 юли ще бъде показана от Държавна опера Русе. Фестивалът продължава на 29 юли с премиерата навън на театрално-музикалният театър „ Амадеус “ на Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “.

На 6 август на Царевец реномираният VIENNA SCHÖNBRUNN ORCHESTRA (Австрия) ще показа музикално блясъка и романтиката на имперска Виена с творбите на Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници.

Музикалният сезон ще продължи с операта „ Ромео и Жулиета “ от Шарл Гуно в осъществяване на Театрално-музикален продуцентски център – Варна на 29 август. На 2 септември за първи път във Велико Търново и в България ще гостува Букурещката национална опера, която ще показа на Царевец нов, съвременен театър на операта „ Риголето “ от Джузепе Верди.иналът на сезона ще е на 10 септември със сюрреалистичната опера от Астор Пиацола „ Мария от Буенос Айрес “ на Държавна опра Пловдив.

След края на всеки театър на Царевец, като подарък за феновете от община Велико Търново, ще бъде предаван аудио-визуалният театър „ Царевград Търнов – Звук и светлина “.

Летен оперен сезон „ Сцена на вековете “ се провежда от 2-2023.

Медийни сътрудници са Българска телеграфна организация, Българско национално радио, Фреш Радио Груп, Общинско радио Велико Търново, вестник „ Борба “ и вестник „ Янтра Днес “.

Билети за спектаклите се оферират в мрежата на и Туристическия информативен център на ул. „ Христо Ботев “ № 5 във Велико Търново.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР